Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

23-04-2021

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, weet dat Excel geen statistisch pakket is. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.    

Minitab voert uit wat je vraagt.

Minitab werd ontwikkeld in 1972 aan de universiteit van Pennsylvania als een 'light' versie van Omnitab, een statistisch programma van het National Institute of Standards and Technology (NIST). De eerste versie was geschreven in Fortran en de kenmerkende server/client relatie vind je nog steeds terug: vraag een analyse, krijg een output/rapport. Dit betekent dus dat Minitab ontwikkeld is voor directe analyse: je moet op voorhand weten wat je wil en Minitab voert dit netjes uit. In versie 16 werd de Assistant toegevoegd om minder intensieve gebruikers te gidsen in het gebruik van de juiste statistische techniek en bij nagenoeg elke nieuwe versie wordt deze gebruiksvriendelijke assistent iets verder uitgebreid.
Heel wat Six Sigma bedrijven gebruiken Minitab (GE, Allied Signal, Motorola, ...), waardoor Six Sigma opleidingen (Black belt, Green Belt, ...) vaak met Minitab worden gegeven. Op die manier heeft Minitab meegesurft met het succes van Six Sigma en zijn marktaandeel in heel wat productiebedrijven zien toenemen.

JMP laat de gegevens voor zichzelf spreken.

JMP (vaak 'jump' uitgesproken) werd gelanceerd in 1989 door John Sall, medeoprichter van SAS Institute, om te profiteren van de grafische gebruikersinterface geïntroduceerd door Macintosh ("John's Macintosh Project"). De software is ontwikkeld om interactief en exploratief te werken, met dynamische links tussen data en analyse:

  • JMP is gebouwd rond situaties (platformen) en niet rond de statistiek.
  • Het type variabele bepaalt de mogelijke statistische analyses.
  • De interface is progressief en gebouwd op diepgaander analyseren terwijl je bezig bent.
  • De output is context afhankelijk.

JMP wordt vaak gebruikt in de academische wereld en in bedrijven met sterke research-gedreven roots.

Welke van beide geniet de voorkeur?

Voor de doorsnee gebruikers die statistiek sporadisch of regelmatig gebruiken, zijn beide pakketten perfect in staat om aan alle noden te voldoen: grafieken, analyses, hypothesetoetsen, regressie, modelleren, capabiliteitsanalyses, MSA, DOE, ...

Bedrijven die reeds gekozen hebben voor één van beide pakketten kunnen daar gerust mee verder werken. Ook qua kostprijs zijn beide vergelijkbaar.

Gebruikers die echter op zoek zijn naar een zeer gebruiksvriendelijk, interactief, intuïtief statistisch pakket met ontelbare mogelijkheden dat ook de recentste evoluties op het vlak van statistiek volgt, zijn beter af met JMP: uitgebreidere, betere en efficiëntere algoritmes worden vrij snel in JMP geïmplementeerd, terwijl Minitab eerder geneigd is enkele jaren de kat uit de boom te kijken.

Alhoewel Minitab op het vlak van DOE een vrij uitgebreid gamma ter beschikking heeft (Factorial met gefractioneerd experimenteren, DSD, Plackett-Burman, Taguchi, Response Surface, Split-plot en Mixture designs), steekt JMP er wat dit betreft toch met kop en schouders bovenuit. Vooral het zeer gebruiksvriendelijk ontwerpen van DOE's op maat is zonder weerga en zelfs noodzakelijk in veel gevallen.

Amelior biedt diverse opleidingen met beide pakketten aan: